top of page

Alpasión

De best mogelijke wijn maken, plezier hebben in het proces en een betekenisvolle erfenis achterlaten voor toekomstige generaties.

De mensen die Alpasión hebben opgestart zijn allemaal wijnliefhebbers die op een dag (onder het genot van een paar flessen wijn) besloten om een droom waar te maken door samen echte, iconische wijnen te maken en een erfenis achter te laten aan toekomstige generaties.

Passie staat in feite zo centraal in het hele project dat we besloten onze wijn ‘Alpasión’ te noemen, een combinatie van de Spaanse woorden ‘alma’ (ziel) en ‘pasión’ (passie).

Het wijnportfolio van Alpasión bestaat uit een breed scala aan wijnen, waaronder onze voorlopende Malbecs, en enkele variëteiten zoals de Cabernet Franc en Petit Verdor – en onze specialiteit de “Private Selection”, een blend van uitzonderlijke kwaliteit landgoed geteelde ingrediënten, die elk jaar verandert.

Alpasion_wine_lodge_vineyards_2018_reunion_06120418 (1).jpg
Alpasion_wine_lodge_vineyards_2018_reunion_59130418.jpg

Vriendschap

Het wijnhuis Alpasión is uniek in meerdere opzichten. Het project ‘Alpasion’ werd een kleine 15 jaar geleden gestart en gefinancierd door een groep vrienden (allemaal wijnliefhebbers). Gezamenlijk werd besloten, na het drinken van enkele flessen wijn, om een droom waar te maken: samen wijn maken waar we trots op kunnen zijn.

 

Met dat idee in gedachten werden er een aantal van de belangrijkste wijnregio’s in de wereld bezocht. Bij aankomst in Mendoza werd men direct verliefd op de wijnen, de natuurlijke omgeving, de cultuur en… het allerbelangrijkste: direct het gevoel hebben dat er een bijdrage kon worden geleverd aan de regio en deel uit te kunnen maken van de toekomst alhier.

 

Al snel werd besloten om de wijnen de naam ‘ALPASIÓN’ te geven: een combinatie van de Spaanse woorden “alma” (ziel) en “passion” (passie).

 

Eén vriendenclub met allemaal een verschillende achtergrond. Niemand had enige ervaring met het maken van wijn, maar wel een duidelijke visie en missie: De best mogelijke wijn maken, plezier hebben in het proces en een betekenisvolle erfenis achterlaten voor toekomstige generaties.

 

De unieke, onderscheidende en persoonlijke oorsprong van het ontstaan van Alpasión is terug te vinden op het etiket van de flessen. Hier worden de vingerafdrukken van de betrokkenen op afgebeeld.

Argentinië in een fles

De wijngaarden van Alpasión zijn gelegen in het noordelijk deel van de Tunuyan rivier-vallei in Chacayes, op ongeveer een uur rijden vanuit Mendoza, aan de voet van het Andes-Gebergte. De regio staat bekend vanwege de uitmuntende productie van kwaliteitswijnen, gebruik makend van de beste druiven uit Argentinië.

 

Het totale wijndomein is 85 hectare groot, waarvan 60 hectare is beplant.  De jaarlijkse productie bedraagt ongeveer 250.000 flessen, waarvan 2/3 Malbec en 1/3 verdeeld over Chardonnay, Sauvignon Blanc, Petit Verdot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah en Pinot Noir. Men is druk bezig om de resterende 25 hectare te ontginnen.

 

De wijngaard is gelegen op een hoogte van tussen de 1200- en 1500 meter boven zeeniveau. Alpasión staat voor het maken van de best mogelijke wijn volgens duurzame en biologische normen. Met één van de hoogste wijngaarden ter wereld, het droge klimaat, stabiele zonneschijn en steenbodems is Alpasión in staat om wijnen te produceren met de volle smaak van fruit en uitzonderlijke rijpheid. Door de hoge ligging van de wijngaarden, de daaruit voortvloeiende temperatuurverschillen gedurende dag en nacht, wordt een natuurlijke barrière gevormd tegen ziektes, schimmels en insecticiden, waardoor men in staat is om puur organische wijnen te maken.

 

Bij de oogst worden de druiven met de hand geplukt en gesorteerd, gefermenteerd met inheemse gist en vervolgens gerijpt in Franse eiken vaten. In het glas proeft men dat de wijnen van Alpasión een uitgebalanceerde en expressieve structuur bezitten, fijne tannines, een evenwichtige zuurgraad en een aangename lange afdronk.

_edited.jpg

Ontdek

 

De passie achter de wijnen van Alpasión uit Mendoza, waar kwaliteit en duurzaamheid samenkomen voor de perfecte fles.

bottom of page